Австрия връща пушенето в кафенета и ресторанти

Лекари реагираха остро, нарекоха страната „пепелника на Европа“

200
пушенето

Пушенето в австрийските ресторанти и кафенета отново ще бъде разрешено, предадоха световните агенции. Това е решил австрийският парламент, независимо от подписката на над половин милион граждани, които подкрепиха забраната.

Инициатор на връщането на тютюневия дим в австрийските кръчми е вицеканцлерът и лидер на Партията на свободата Кристиан Щрахе, който заяви, че забраната ограничава свободния граждански избор. Според него, ресторантите трябва да имат свободата да избират дали им е нужна зала за пушачи, където гражданите сами да решават искат ли да се насладят на кафето с цигара, лула или пура. Министърът на здравеопазването Беате Хартингер Клайн от Дясната свободна партия пък обвини опозицията в дискриминация на пушачите.

„До днес нито една страна в света не направи крачка назад в защита на непушачите“, отговори опозиционният депутат на Социалдемократите Памела – Ренди Вагнер.

Решението за отмяна на забрана бе прието остро от лекарите. Д-р Манфред Нойбергер, професор в оставка от Виенския медицински университет коментира, че това е катастрофа за здравеопазването. „Това е безотговорно. Това е победа за цигарените компании. Новото правителство превърна Австрия в пепелника на Европа“, каза той. По думите му Австрия има срамно високи показатели за броя на пушачите сред младите в сравнение с други страни. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2013 г. сред 26 страни най-високият дял на пушачите сред 15-годишните е именно в Австрия.

Пушенето в ресторанти и барове в страната и досега не беше напълно забранено. През 2015-а е приет закон, че от май 2018-та това ще стане факт, но новото правителство спира изпълнението на плана. В момента, заведенията трябва да имат отделна секция за пушачи, но на практика това не се спазва. А клубове с площ по-малка от 50 квадратни метра дори не подлежат на изискването за отделна секция и собствениците преценяват дали да позволят пушенето вътре, или не.

Затова пък се забранява пушенето на младежи до 18 години. Ще бъде забранено и присъствието на ненавършилите пълнолетие в заведения, където се пуши, както и на възрастните да пушат в автомобилите си в присъствието на деца.

СПОДЕЛИ