Жени Начева взима „Пирогов“ на ръчно управление

Оздравителният план ще продължи три години, а директорът на спешната болница ще се отчита в МЗ всеки месец

дежурства

Министерството на здравеопазването (МЗ) взима „Пирогов“ на ръчно управление. Днес ръководството на спешната болница беше запознато с оздравителния план на Кирил Ананиев. Който всъщност не е точно негов, както Скенер.нюз вече писа. И е бил сведен до началниците на клиники и отделения, както и до представителите на синдикатите от заместничката му Жени Начева. Екшън планът започва да действа от април и ще се изпълнява през следващите три години. Директорът на „Пирогов” пък ще се отчита всеки месец в здравното министерство.

Според МЗ, оздравителният план не предвижда съкращения на лекари и сестри. „Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности“, се казва в прессъобщението на ведомството. Както ден по-рано самият министър Ананиев уточни – нямало да се пипат доктори, а само началници. Сякаш те не са лекари, а някакви злодеи.

Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти. По този начин се изпълняват препоръките на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, добавиха от МЗ. „Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата“, се казва още в прессъобщението на министерството. Всъщност и сега специализантите са включени в графиците, при това често и без надзор от лекари със специалност. Освен това „Медицинският одит“ е на съвсем друго мнение – в болницата липсват хирурзи, гастроентеролози и невролози. А Медицинският център е извънболнично звено, за което МЗ не е дало и една стотинка, а и досега там работят на договор с касата над 50 медици от спешния институт.

Предстои директорът на болницата да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение. Какви точно са те не става ясно от съобщението до медиите, но запознати твърдят, че фонд работна заплата ще бъде увеличен и в същото време лекарите и сестрите няма да получат повече пари.  Например ще бъдат орязани бонусите за работа с деца и за операционните, които са отворени 24 часа. Т.нар. пироговски добавки, което всъщност е фонд „Напрежене“, ще бъдат включени в основните възнаграждения, което ще ощети младите лекари и сестри.

Оздравителният план предвижда да остане само един общ лабораторен блок, една клиника по хирургия с три отделения, вместо 4 клиники, една клиника по урология с три отделения, вместо четири урологични отделения. Ще бъде обособена една клиника по неврохирургия с 5 отделения, вместо 7 неврохирургични отделения. Четирите травматологии пък се свиват до две. По информация на Скенер.нюз тази част от плана е възпламенила недоволството сред пироговци, като дори приближени до директора проф. Асен Балтов са се изказали далеч неласкаво за предвиденото преструктуриране. Един от най-близките до Балтов – шефът на травматологичния комплекс доц. Диян Енчев дори е поискал от зам.-министър Начева „Пирогов“ да получи статут като ВМА или Правителствена болница. Идея, която бившият директор проф. Стоян Миланов така и не успя да прокара. Проф. Иван Поромонски, началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия, пък е поставил въпроса за ниските заплати и лошата материална база.

От здравното министерство обаче се похвалиха, че предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. Всъщност скенерът, който е 32-срезов, е за спешното и е поръчан още от бившия министър д-р Петър Москов, а единият ангиограф е този, който трябваше да заработи в болницата в Ловеч. Другият си е на „Пирогов“.

„Министерството на здравеопазването и НЗОК ще наблюдават и стриктното спазване на финансовата дисциплина от страна на „Пирогов“ при усвояване на средства за реализирана дейност по клинични пътеки и при спешни състояния“, е заявила Жени Начева. По думите й има график за разплащане на просрочените задължения, а новите мерките няма да позволят натрупването на нови.

Като знак на подкрепа към директора проф. Асен Балтов здравното министерство ще отпусне 300 хиляди лева до края на годината. Парите ще са от перото за капиталови разходи и с тях най-вероятно ще бъде изградено отделение по гастроентерология. Помощта е меко казано символична, като се има предвид, че само една клиника в спешната болница, като Гнойно-септичната например, реализира такъв приход за един месец. Освен това „Пирогов“ ще получи и 6 млн. лева заем по програма „Джесика“, като със средствата ще се реновира Клиниката по изгаряния. Парите обаче ще се връщат от спешния институт.

Присъствали на днешния медицински съвет коментираха пред Скенер.нюз, че всъщност новият шеф на „Пирогов“ явно се казва Жени Начева, а проф. Балтов само ще получава директорска заплата.

СПОДЕЛИ