5-часова трансплантация във ВМА

Екипът на проф. Никола Владов спаси 56-годишен мъж, като му присади черен дроб без нито капка кръвозагуба

1633
трансплантация
Проф. Никола Владов и екипът му в действие

След близо 5-часова трансплантация лекарите от Военномедицинска академия спасиха 56-годишен мъж. Черният дроб на пациента, който е бил в крайна фаза на чернодробна цироза, извършиха проф. Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Операцията е успешна, без пациентът да загуби и капка кръв, в момента е в реанимация, а новият му дроб вече работи.

Реципиентът е от София, а донорът е 52-годишен мъж от Плевен, който изпаднал в мозъчна смърт след инсулт. С линейка на ВМА, екип от болницата отпътува за Плевен, където експлантира органът и се прибира днес на обяд, за да започне трансплантацията. Припомняме, в момента страната ни не разполага с нито един изправен самолет „Спартан“, с който досега органите бяха транспортирани по-бързо.

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот. За съжаление само черният дроб на починалия е бил годен за трансплантация, сърцето и бъбреците няма да могат да бъдат присадени.

Това е едва втората донорска ситуация у нас от началото на годината, а за 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. В листата на чакащите за нов орган обаче има 1115 българи, като най-много от тях – 1004-ма, се нуждаят от бъбреци, 46 – от черен дроб и 40 – от сърце.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326