В „Майчин дом“ оперираха жена със 17-килограмов тумор

47-годишната пациентка е спасена, а прогнозата на лекарите е добра, въпреки диагнозата – рак на яйчника

557
рак на гърдата

Почти 17-килограмов злокачествен тумор, който изпълвал цялата коремна кухина на пациентка, отстраниха лекарите от СБАЛАГ „Майчин дом“. Операцията е извършена тази сутрин от екипа в състав доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева. Пациентката е на 47 години от Самоков, вече е в стабилно състояние и с положителна прогноза.

„Интервенцията беше много сложна, поради големия размер на тумора. Но в “Майчин дом” приемаме по няколко такива пациентки на година от цялата страна“, обясни доц. Славчев. По думите му вероятно жената е имала оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки от дълго време. „Практиката при приемане в болницата и установяването на овариален тумор (тумор на яйчника) с такъв размер е да се премине към операция и след оперативния достъп вече може да се постави окончателната диагноза и да се направи стадиране на тумора“, посочи той.

Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен.

“Туморът на пациентката днес също беше злокачествен, макар и с начална трансформация, която обаче открихме чак след разрязване на кистата. Това води до положителна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации”, добави д-р Славов. След отстраняване на тумора лекарите са направили пълна хистеректомия, за да ограничат шанса за други образувания.

“Подобни образувания могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко и не се консултират с лекар навреме”, уточни д-р Славов. По думите му туморните формации в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен преглед. Понякога не може да се определи точно от къде е тръгнал, ако е много голям, но определено се вижда наличието му и се преминава към отстраняване, което може да спаси живота на пациентките.

 

 

СПОДЕЛИ