86 % от българите никога не са си правили тест за ХИВ

94 на сто не биха сключили брак с болен от СПИН, а всеки пети би странил от колега с хепатит С

298
ХИВ

86 % от българите никога не са си правили тест за ХИВ, показват данните от национално допитване, проведено по поръчка на сдружение „Здраве без граници” в началото на тази година. Според изследването, 92% от анкетираните не познават човек, който е носител на ХИВ, а едва 6 на сто са се чувствали изложени на риск от заразяване.

Данните показват още, че обществото ни все още е изключително нетолерантно към болните от СПИН и хепатит, алармираха от „Здраве без граници“. Например 94% от българите не биха сключили брак с човек, носител на вируса на ХИВ, 87% не биха живели с ХИВ-позитивен, а 76 на сто посочват, че не биха били приятели с хора, болни от СПИН. Именно тези нагласи пък карат заразените да крият ХИВ статуса си.

По отношение на работата се отчита разчупване на нагласите, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ, а 31% биха общували с вирусоносител. Всеки пети обаче би странил от колега, за който знае, че е болен хепатит С.

Според „Здраве без граници“, все още много хора не са информирани как могат да се заразят с ХИВ или хепатит. Около 8% смятат, че могат да „пипнат“ СПИН чрез докосване или ръкостискане. Цели 25% пък смятат, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант, а според 24% човек може да се инфектира при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. Всеки пети се страхува, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

Едва 33% от българите знаят, че има ефективно лечение, което осигурява едно много добро качество на живот на пациентите и е абсолютно безплатно дори за неосигурените.

Тестовете за хепатит В и С обаче не са безплатни, а само половината от анкетираните заявяват, че биха се изследвали, само ако имат някакви оплаквания. Смята се, че у нас инфектирани с хепатит В и С са около 330 000 души, но реално изключително малка част от тях са открити и се лекуват.

СПОДЕЛИ