Правим си изследване за рак вкъщи

Домашният ДНК тест може да открие три вида мутации на гените BRCA, които се свързват с повишена вероятност за развитие на тумори в гърдата, матката или простата

317
рак

Хората скоро ще могат да се изследват за рак и в домашни условия, предоха световните агенции. Биотехнологичната компания 23andMe е първата фирма, получила разрешение от щатската федерална администрация да пусне за комерсиална продажба ДНК тестове, които откриват дали използващите ги са предразположени към развитие на определени видове туморни заболявания. Това се случва, след като през 2013 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) забранява на компанията да разпространява основния си продукт – Personal Genome Service, тъй като може да подтикне хората към ненужно лечение или да им даде измамно чувство за сигурност, информира в. „Капитал“.

След 5 години клинични изследвания и преглед на научните данни FDA вече е приела, че домашните ракови тестове са достатъчно прецизни, и дава зелена светлина на 23andMe да ги продава.

Personal Genome Service не е универсален способ за разкриване на повишен раков риск. Тестът може да открие само три вида от над 1000 възможни мутации на гените BRCA, които се свързват с повишена вероятност за развитие на тумори в гърдата, матката или простата. Според Шърли Ву от 23andMe обаче това е голяма крачка напред към превенцията на раковите заболявания, тъй като по принцип хората изследват BRCA гените си само когато е известна фамилна обремененост в тази посока.

У нас този тип генетични тестове засега могат да се направят само в болница. В УМБАЛ „Александорвска“ например изследват 8 мутации в BRCA гените, като тестът струва 1050 лева.

СПОДЕЛИ