Москов на съд за ваксините

Не допускам да вляза в затвора, мога да докажа, че съм защитил обществения интерес, заяви бившият здравен министър

852
Москов
Петър Москов

Бившият здравен министър д-р Петър Москов, заместникът му д-р Адам Персенски и трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД отиват на съд, заради „Ваксинигейт“. Софийската градска прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт във връзка с дарените от Турция „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, както и за незаконно произведения у нас серум „Тетадиф“.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването, не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция – 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим – 0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба в България.

От действията на бившия здравен министър са настъпили имуществени последици за МЗ на стойност 325 233 лв., твърдят от прокуратурата. Тъй като случилото се е уронило авторитета на ведомството и е създало недоверие сред родителите относно ефективностт на ваксините деянието му е определено като „особено тежък случай“. Ако ббъде признат за виновен, Москов може да получи от 3 до 10 години затвор.

Странното в случая е, че по същия текст не са обвинени знайни и незнайни експерти, сред които и директори на държавни болници, които всъщност създадоха недоверието в родителите, разпространявайки неверни твърдения, че серумите са опасни.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ в размер на 427 788 лв. с ДДС, още 2 098 лв. застраховки и 12 221 лв. транспортни разходи, твърди прокуратурата. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 г.

Третото обвинение пък е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003 лв. В резултат на престъпното бездействие на тогавашния министър, е допуснато в база на „Бул Био“ в столичния кв. Суходол да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания. Ако бъде признат за виновен за това, Москов може да получи от 3 до 10 години затвор.

На съд е предаден и бившият заместник-министър д-р Адам Персенски по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие с Москов, умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“. За това той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинение на д-р Персенски е за това, че е подбудил и подпомогнал тогавашния управител на „Бул Био“ Любомир Димитров да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788 лв. с ДДС. За това деяние го грози наказание от 1 до 6 години затвор.

Любомир Димитров пък е с две обвинения  – за безстопанственост, които могат да му донесат от три до десет години затвор, и трето – за сключване на неизгодна сделка, за което законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години.  На съд във връзка с ваксините са предадени и още двама души, завеждащи отдели в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД. Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

„Искрено казано, не допускам да вляза в затвора – аз съм абсолютно спокоен, мога да го докажа с факти и обстоятелства, че съм защитил обществения интерес – и здравния и финансовия. Това е нещо, което всеки един запознат с тези неща, знае. И тук спирам по въпроса, останалото ще стане ясно в съда”, заяви в студиото на „Лице в лице” бившият здравен министър Петър Москов.

„Това са същите обвинения, които прокуратурата ми повдигна в края на 2016 г. Впоследствие те бяха оформени като окончателен акт на прокуратурата в началото на зимата и ходих да ги разпиша, сега следва влизането им в съда, т.е. от началото на това повдигане нищо не се е случило”, обясни той.

По думите му не е вярно това, което се твърди в обвинението. „Става въпрос за ситуацията, в която държавата за първи път от много години, може би, стъпи на мястото си – противопостави се на финансовия интерес на определени фармацевтични компании, които искаха да извиват ръце като не се явяваха на търгове. Намерихме допълнителен начин и осигурихме и гарантирахме имунизационния календар”, Москов. За стотен път той уточни, че това са същите ваксини, като тези произведени във Франция, само че внесени от Турция на много по-ниска цена.  „Това е проблем – но само за търговския интерес на определени фармацевтични компании”, категоричен беше бившият министър. „Искам да станат ясни две неща в хода на делото – ваксините, прилагани върху българските деца са с абсолютно същото качество и произход, и също – че няма никакво нарушение на интереса на държавата в това отношение”, добави той.

СПОДЕЛИ