Ваксината срещу варицела става задължителна

Серумът ще бъде в включен в имунизационния календар от догодина

376
варицела

Ваксината срещу варицела да бъде включена в имунизационния ни календар, като това ще стане вероятно от догодина, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от БНР. Той е и председател на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към МЗ, а въпросът ще бъде поставен на предстоящото заседание на съвета в крaя март, проф. Кантарджиев.

През 2016 г. над 32 000 души у нас са боледували от варицела, като повечето са били деца. През миналата година заразените са били 26 000. Досега серумът не беше задължителен, тъй като фирмата производител нямаше разрешение за употреба у нас и не я разпространяваше в аптеките, а родителите се снабдяваха с инжекциите от чужбина.

Ваксината срещу варицела се поставя при деца, навършили една годинка. „При малчуганите заболяването преминава сравнително леко, но при хората над 20-годишна възраст и при по-възрастните усложненията са много сериозни и се изразяват в тежки обриви не само по кожата, но и по лигавиците, както и с белодробна пневмония“, обясни проф. Кантарджиев.

Той добави, че освен включването на ваксината срещу варицела в имунизационния календар, на заседанието ще бъде представено и мнението на експертите относно редуцирането на приемите на някои серуми например от три на два, както и темата за изследването за серопревалентност. „На практика, резултатите от него дават най-точна представа за реалния имунизационен статус на децата и са обективна предпоставка за провеждането на държавна имунизационна политика, поставена на ясна научна основа и сигурна прогноза“, подчерта директорът на НЦЗПБ.

Той ще предложи и безплатна ваксина и за възрастните хора срещу херпес зостер, особено при групите с имунен дефицит и при хронично болните.

В момента задължителният имунизационен календар включва ваксина срещу туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции. От тринадесетия месец децата се имунизират още с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

СПОДЕЛИ