Страх от съд „връзва“ ръцете на лекарите

Много често в болниците се правят документни престъпления, твърди адвокат Мария Петрова

503
съд

С 80 % се е покачила нагласата на пациентите да съдят лекарите, което доведе до бум на делата за лекарски грешки, съобщи д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. „Делата обаче не носят нищо позитивно. Дори да има осъдени, а такива има, системата не се подобрява. Голяма част от тези дела „висят“ дълго време, защото няма експерти, а средната продължителност на една инстанция е около 2 години. Най-съдените лекари са хирурзи, акушер-гинеколози, стоматолози и анестезиолози, зачестяват и недоволството от джипитата“, обясни д-р Петрова пред БНР. По думите й най-често дела се водят при смърт на пациент.

съд
Адвокат д-р Мария Петрова

Страхът от съд обаче „връзва“ ръцете на докторите. „България е изправена пред риска вече да се упражнява дефанзивна медицина. Става въпрос за т.нар. „защитна медицина“, но не защитна за пациента. Това е медицина, в която лекарите отказват да извършват високорискови дейности, защото се страхуват да не бъдат съдени, или, за да не бъдат съдени, извършват безкрайно много ненужни изследвания, разширяват обем на операции, изобщо, правят неща, за да могат чисто документално понякога да покажат, че са положили дължимата грижа за пациента“, коментира адвокатът.

Според д-р Петрова огромен проблем има и с медицинската документация. „Много често в болниците се правят документни престъпления, за да се „източи“ здравната каса, от недоглеждане или да се прикрие нередност. Документите не се съставят, за да разберем какво му е на човека, а за да се отчетем пред НЗОК“, обясни тя. Според нея мерките, които трябва да се вземат са комплексни, не просто да се търси виновен, а да се цели подобряване на системата.

Друг проблем, по думите на адвокат Мария Петрова, е комуникацията между лекарите и пациентите. „У нас все още е възприет подходът докторът знае всичко и не обяснява на пациента, а от друга страна пациентът отива на преглед, въоръжен с информация от Гугъл и започва да спори с лекаря за състоянието и диагнозата си“, посочи д-р Петрова.

СПОДЕЛИ