Болниците ще взимат аванс

Депутати предлагат лечебните заведения да могат да получават до 30 % от 1/12 част от изплатените им от РЗОК средства през предходната година

309
болници

Болниците да могат да взимат аванс от касата, предлагат депутати. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване е внесен в парламента от народните представители от „БСП за България“ Валентина Найденова, Георги Йорданов, Георги Гьоков и Илиян Тимчев внесоха в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, като предложението им е за изменение и допълнение на чл. 47 от ЗОО.

„На изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК, се предоставя ежемесечно, в срок до пето число на съответния месец, аванс в размер на 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК публични финансови ресурси през предходната бюджетна година“, гласи текстът на вносителите.

Целта на законопроекта е да бъдат осигурени оборотни средства на болниците, които имат договор с касата. „С тези пари на лечебните заведения ще се даде глътка въздух, като ще могат по-гъвкаво да се разплащат със своите доставчици. С предоставените авансово средства те ще могат и да плащат постоянните си разходи през месеца и така ще гарантират достъпна и своевременна медицинска помощ както за здравноосигурените пациенти, така и за неосигурените лица, за които е предвидено финансиране в държавния бюджет“, мотивират се депутатите от левицата.

Според тях, на лечебните заведения са необходими оборотни средства, с които да посрещнат разходите за персонал, НОИ, НАП, доставчиците на външни услуги и други. Крайната цел, която се поставя с предложените промени е повишаване на ефективността и икономичността, както и намаляване на задълженията на болниците.

Вносителите уточняват, че административната тежест ще се увеличи само за НЗОК, защото ще се извършват два банкови превода за всяко лечебно заведение, което е договорен партньор на касата. За прилагането на предложението се налага корекция единствено в Националния рамков договор, уточняват те.

Дали управляващите ще се съгласят с това предложение предстои да разберем до края на април, когато законопроектът би трябвало да е минал през здравна комисия и зала.

СПОДЕЛИ