Австралия на път да изкорени рака на маточната шийка

Над 77 % от момичетата там са ваксинирани срещу човешкия папиломен вирус, у нас имунизирани са едва 15 на сто

331
Австралия

Австралия най-вероятно ще е първата държава в света, която ще се избави от рака на маточната шийка сред населението си, като изкорени напълно основната причина за него – човешкия папиломен вирус (HPV). Според прогнозите на здравните специалисти от Международното сдружение за борба с HPV, това може и да е съвсем скоро – в рамките на следващите 30 до 40 години, информират световните медии.

Статистиката за страната показва драстичен спад на случаите на заразени с папилома вируса заради ефективността на предпазващата ваксина и добрия имунизационен обхват на населението. Заразата се разпространява по полов път и обикновено обхваща огромна част от населението, особено където имунизацията все още не е въведена или не е плътна.

Човешкият папиломен вирус причинява 99.7% от всички случаи на рак на маточната шийка. В Австралия обхватът на имунизационната програма сред ученичките е вече над 77%. Откакто ваксината се прилага през последните 10 години, делът на заразените с човешки папиломен вирус жени между 18 и 24 години там е намалял от 22.7% на едва 1.1%. А преди началото на ваксинационната програма доказано почти цялото население на Австралия е било носител на вируса, отбелязват местни медии.

„В следващите 30-40 години случаите на рак на маточната шийка в страната ще намалеят от сегашните 1000 на година до само няколко броя за цяла Австралия, благодарение както на имунизациите, така и на мащабната национална скринингова програма за рак сред жените“, категорична е проф. Сузан Гарланд, съветника на Световната здравна организация за превенция на рака на маточната шийка и специалист в Акушеро-гинекологичната болница в Мелбърн. Тя обаче предупреди, че трябва да продължи да се поддържа високият имунизационен обхват и дори да се увеличи.

За съжаление, България е на обратния полюс. У нас от 2015 г. ваксината срещу HPV е безплатна, но не е задължителна. И въпреки националната програма за имунизация на момичетата между 12 и 14-годишна възраст, ваксиналното покритие е под 15 %. В същото време всяка година над 1200 българки чуват диагнозата рак на шийката на матката, а над 300 умират от това заболяване, макар че е предотвратимо с ваксина.

СПОДЕЛИ