Спасиха жена с 3-килограмов тумор на бъбрека

Всеки осми българин е с хронично бъбречно заболяване

518
тумор

47-годишна жена с огромен тумор в десния бъбрек спасиха лекарите в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО). Пациентката постъпва за лечение в Клиниката по урология в края на февруари без да е имала някакви оплаквания. Към операция я насочва лекар от извънболничната помощ след профилактичен преглед, съобщиха от лечебното заведение.

Въпреки че жената не е имала никакви симптоми, се оказва, че има рак на бъбрека в напреднала форма. При операцията екипът на проф. Красимир Нейков изважда 3-килограмово образование на десния бъбрек. Жената е имала и туморен тромб в долната празна вена – най-голямата в човешкия организъм с диаметър от 2 см. „Това наложи отваряне на вената, за да премахнем тромба, след което с  част от самата стена направихме шев от 6 сантиметра“, обясни проф. Нейков, началник на Клиниката по урология в УСБАЛО.

В момента жената е в добро състояние и е изписана от лечебното заведение. Предстои уточняване на по-нататъшното й лечение от специализирана онкологична комисия.

С информационна кампания за бъбреците и безплатни прегледи пък отбеляза днешния Световен бъбречен ден столичната УМБАЛ „Св. Анна“. У нас всеки осми човек страда от хронично бъбречно заболяване или това са около 750 000 българи. От тях 90% са с терминална бъбречна недостатъчност и са на бъбречно-заместително лечение, а 3800 са пациентите на хемодиализа. ХБЗ е заболяване на отделителната система, което се появява в резултат на многогодишни инфекции или на автоимунни болести и засяга по-често жените.

СПОДЕЛИ