Млада докторка събира пари за стаж във фейсбук

Д-р Ая Таха е специализант в реанимацията на „Пирогов“ и е категорична, че иска да лекува българските пациенти

докторка
Д-р Ая Таха

Тя е млада докторка, амбициозна, пише стихове, специализира анестезиология, дава 12-часови дежурства поне 15 дни в месеца, получава мизерно възнаграждение, но въпреки това е избрала да лекува в България и римува работното си място – „Пирогов“ с любов. Това е д-р Ая Таха от Централната реанимация на спешния институт.

Преди дни д-р Таха научава, че е спечелила стаж в Университетската болница в Мюнстер, Германия. Трябва да замине на 3-седмично обучение в края на май тази година, като стажът е напълно безплатен. За пътуването и престоя там обаче ще са й необходими поне 2000 лева, които младата лекарка не може да си позволи. Колеги и приятели я насърчават да не се отказва, тъй като става дума за обучение в болница с над 200 анестезиолози, изключително развита хирургия, а стажът ще й донесе и бонус точки за специализацията. Проблемът е, че нито лекарският съюз, нито фармацевтичните компании, нито пък „Пирогов“ имат интерес да финансират стажове като нейния. Затова д-р Таха решава да помоли за помощ приятели и познати във фейсбук и пуска набирателна сметка.

„Името ми е Ая и в момента работя като анестезиолог в най-голямата спешна болница в България. Наскоро кандидатствах за стаж в Университетската болница в Мюнстер, Германия и за щастие ме приеха! Проблемът е, че макар сумата да не е голяма, в момента не съм в състояние да платя за него и затова правя тази страница за набиране на средства. Ще съм изключително благодарна, ако можете да ми помогнете. Решението ми беше и ще бъде да остана в България и да работя тук като лекар, макар че заплатите на българските лекари са най-ниските в Европа“, пише в молбата си за подкрепа д-р Таха.

Само за няколко часа в сметката й постъпват дарения от десетки колеги и приятели. Получава помощ и от непознати. Ще продължи да дава и нощни дежурства, за да добави по левче на час към надницата си. Основната й заплата в „Пирогов“ е 780 лева, но тя е категорична, че ще се върне в спешната болница и ще продължи да спасява животи в България.

 

СПОДЕЛИ