Комисарят по здравеопазване: Европа е в Александровска болница

Имате обаче проблем с многото неосигурени пациенти, посочи Витянис Андрюкайтис при посещението си у нас

Александровска болница

Европа е тук в тази сграда, бяха първите думи на еврокомисарят  по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис при посещението му в Александровска болница. „Вие имате чудесна възможност да получите най-доброто лечение в Европейския съюз в тази болница и нейните експертни центрове“, добави той като уточни, че от 2016 г. в УМБАЛ „Александровска“ работят три експертни центъра за диагностика и лечение на редки болести – по неврология, имунология и нефрология.

Витянис Андрюкайтис похвали работата на Клиниката по нервни болести и подчерта, че екипът и неговият ръководител проф. Ивайло Търнев са открили за света 13 нови болести. „Когато мислим за тези открия, си представяме междупланетно пространство“, заяви еврокомисарят и добави, че у нас съществуват 5 референтни мрежи за различни патологии от общо 24 в ЕС. По думите му развитието на тези мрежи ще даде възможност за обмяна на опит в лечението на различен тип заболявания. В тази връзка той обеща помощ на страната ни, чрез средства от Рамковата програма „Хоризонт 2020“.

Комисарят по здравеопазване обаче не пропусна да отбележи, че всяка страна среща своите трудности и проблеми в сектора. „В България има много голям брой неосигурени и можем да помислим как да подкрепим страната ви в това отношение, така че да се постигне пълно покритие на медицинската застраховка за цялото население“, обясни той.

„За нас е изключителна чест, че еврокомисарят по здравеопазване посещава най-старата болница в България“, заяви от своя страна директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. Костадин Ангелов като уточни, че предстои отбелязването на 140 години от създаването на лечебното заведение. „Ние сме изключително доволни, че успяваме да вплетем в нашата дейност основните идеи, които лансира еврокомисарят по здравеопазване, а именно превенцията, промоцията, достъпността, участието на самия пациент в лечението“, заяви той. И доц. Ангелов не пропусна да похвали проф. Търнев като определи клиниката, която той ръководи, като най-модерната неврология в страната.

„Лечението на редките болести е мисия за нас. Ние полагаме всички усилия пациентите да получават възможно най-ранна диагностика и лечение“, заяви проф. Ивайло Търнев, който е реализирал над 50 изследователски проекта, 27 от които са международни.

СПОДЕЛИ