7,5 % от медицинските сестри бити през последната година

Всяка трета пък е тормозена и ругана на работното място, най-много насилие има в болниците

620
сестри

7,5 % от медицинските сестри у нас са били обект на физическо насилие през последната година. Това съобщи Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ по време на форум за насилието на работното място. Сестрите са на второ място по тормоз, най-много са случаите на насилие над учители. Третото място се държи от журналистите.

Най-много насилие има сред професиите, които са феминизирани. В глобален план над 6 млн. жени годишно стават жертви на агресия и тормоз на работното си място, показва световната статистика. В България информация по темата липсва, но е случаите на агресия са най-чести в училищата и лечебните заведения. Най-разпространената форма на психическо насилие на работното място в здравеопазването е устният тормоз. На него са подложени 37,2% от медицинските специалисти. На второ място е нагрубяването и психическото малтретиране – 31,1% от сестрите са били подложени на такова през последните 12 месеца, обясни Любен Томев.

По данни на Българския лекарски съюз броят на лекарите и сестрите, които всяка година стават обект на нападения, е под 100, но това са само случаите, в които е бил подаден сигнал в полицията.

Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място. Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. Затова от КНСБ настояват за създаването на Закон срещу насилието на работното място, както и за разработването на етични кодекси по отрасли и антистрес програми.

СПОДЕЛИ