Пациенти не искат да плащат такса при джипито

Личните лекари пък настояват за 5,10 лева на преглед и 3 лева за извинителна бележка

314
такса

Напълно да отпадне потребителската такса за всички пациенти при посещение при джипито, поискаха от Пациентски организации „Заедно с теб“ в отговор на протестите на личните лекари, които пък настояват всички да плащат по 5,10 лева на преглед.

Според пациентите, увеличението на бюджета за общопрактикуващите лекари с 14 милиона лева, което е разписано в Националния рамков договор за 2018 година, ще осигури достатъчно допълнителни средства за медиците. „Така ще се освободят и от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителската такса, която толкова ги натоварва“, заявяват в декларация до здравното министерство от „Заедно с теб“.

„Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса да се увеличи на 5.10 лв (1% от МРЗ) тъй като това ще застраши здравето на пациентите. Такава такса е непоносимо висока за голяма част от боледуващите с ниски доходи и те ще ограничат посещенията си при лекарите,“ посочват още пациентските организации. И дават пример, че потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни.

От „Заедно с теб“ са категорично против и медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат от родителите на децата. „С НРД 2018 и увеличения бюджет с 14 млн. лв на ОПЛ се увеличават цените на прегледите, таксата за имунизации, осигурено е заплащане на втори профилактичен преглед, така че ще могат да издават медицински бележки без заплащане“, аргументират се те.

Пациентите са и против отпадането на 24-часово разположение на джипитата, тъй като те познавали най-добре проблемите на хората в листите си. „Бюджетната рамка е ясна и ограничена и няма откъде да се вземат средства за осигуряване на звена за неотложна помощ, които да поемат пациентите нощем и през празниците. Такива пациенти не могат да бъдат поети и от спешната помощ, тъй като тя изнемогва също“, заявяват от пациентската общност. И алармират, че непрекъснато получават сигнали, че това задължение на личните лекари масово не се изпълнява и пациентите са принудени да търсят помощ в болниците, където им изискват заплащане, ако състоянието им не е спешно.

СПОДЕЛИ