Д-р Пенков: Ще инвестираме в терапии, които липсват у нас

Огромен проблем е това, че НЗОК не покрива скъпите консумативи и медицинските изделия, но търсим решение, заяви зам.-здравният министър

328
Пенков
Д-р Бойко Пенков

Трябва да се направи анализ какво конкретно лечение търсят българските пациенти зад граница, за да се прецени какво липсва у нас като терапия и тя да стане политика за инвестиции от страна на държавата. Това заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пред БНТ. Той уточни, че темата вече е била обсъждана в Надзорния съвет на касата.

По думите му в бюджета на НЗОК за тази година са предвидени 73 милиона лева, с които ще се покрият стари задължения на касата към чужди фондове. За остатъка до 271 млн. лева ще се водят допълнителни преговори за разсрочване на плащанията, като ще бъде изготвен и погасителен план.

В НЗОК има сбъркана счетоводна политика, така д-р Пенков коментира скандала с различните сметки, обявени от управителя на фонда проф. Камен Плочев и председателя на Надзорния съвет Жени Начева. „При положение, че вече всички знаят реално колко са задълженията към чужди здравно-осигурителни институции, в официалния годишен отчет на НЗОК фигурираше числото 7,5 милиона, което е категорично невярно“, точни зам.-здравният министър. Той добави, че вътрешните правила на касата в тази насока ще бъдат коригирани, за да може „абсолютно прозрачно всички да знаят какви са задълженията“. Според Пенков, високото напрежение между министър Ананиев и проф. Плочев вече е потушено. „Всички ние се надяваме той да оздравее бързо и да се върне сред нас“, посочи зам.-министърът.

Д-р Бойко Пенков съобщи още, че МЗ търси решение и на друг проблем – как здравната каса да покрива скъпите консумативи за модерните операции и да плаща изцяло за повече медицински изделия. „Все пак за пръв път в последните години има нарастване на приходите в бюджета на касата с над 400 млн. лева. Това ни даде възможност, преговаряйки с лекарския и зъболекарския съюз, да променим някои цени, които не бяха пипани с десетилетия“, допълни той. По думите му това означава, че вече ще има основанието да се търси по-добро качество на работата, защото тя ще е добре финансирана.

Друга посока, в която е насочена реформата, е изваждането на повече дейности от болничната в извънболничната помощ. „Това обаче не може да стане без да променим финансирането за специалистите от доболничната помощ, защото никой няма да направи бронхоскопия за 28 лева“, даде пример Пенков.

СПОДЕЛИ