Безплатни прегледи за глаукома и перде в „Св. Георги“

Всички желаещи на възраст над 55 години могат да си запишат час, консултациите ще са до края на март

408
глаукома

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) организира Клиниката по очни болести на пловдивската болница „Свети Георги“. Тя ще се проведе от 12 до 30 март 2018 г., а поводът е Световната седмица за борба с глаукомата 11 – 17 март 2018 г., съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се консултират без пари и без направление, трябва само да си запишат предварително час на тел. 032/602 649,  в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова. По думите й много често болните имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед и за други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др., посочи проф. Сивкова.

Между 70 000 и 80 000 българи страдат от глаукома, но само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват, алармира проф. д-р Мариета Конарева – Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. По думите й липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Затова специалистите препоръчват  всеки над 55 години да си прави профилактичен преглед веднъж годишно, който задължително да включва и измерване на очното налягане.

СПОДЕЛИ