Шефът на СЗО: „Майчин дом” работи брилянтно

В България все още е много висок процентът на цезаровите сечения, а нашата работа е накараме жените да раждат естествено, заяви д-р Тедрос Гебрейесус

395
СЗО
Директорът на "Майчин дом" посрещна шефа на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус

Дойдох тук и видях брилянтната работа на болницата и съм впечатлен от това, което се случва, заяви генералният директор на Световната здравна организация  (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус по време на посещението си в столичната АГ болница „Майчин дом“.

„Тук имах шанс да говоря не само с лекари, но и с майки. Те са изключително доволни от здравните грижи и отношението на екипа към тях. Щастливи са и това се чете по усмивките им. Радостен съм, че видях такъв професионализъм и толкова високо ниво на грижите за майките и бебета в България”, подчерта още д-р Гебрейесус.

Визитата на представители на СЗО и Министерство на здравеопазването в най-голямата АГ болница у нас е част от официалното посещение в България на генералният директор на Световната здравна организация. В делегацията участваха още Мишел Боко, помощник генерален директор за външните отношения на СЗО, Деяна Костадинова, постоянен представител на България към службата на ООН, Жени Начева, зам.-здравен министър и шеф на Надзорния съвет на НЗОК.

СЗО
Шефът на СЗО обеща подкрепа за здравната реформа у нас

„Аз и моят екип избрахме да посетим „Майчин дом“, защото това е една от най-старите болници в България и продължава да бъде най-добрата болница в майчината и детската грижа. А майчиното и детското здраве са един от основните приоритети на СЗО“, посочи д-р Гебрейесус.

В „Майчин дом“ делегацията посети ключовите отделения за родова и послеродова грижа. „СЗО активно работи по новия си наръчник за правилно протичане на естественото раждане и грижата за жените в този момент. А ние сме изцяло в синхрон с препоръките и те са интегрирани в работата ни от години. Целият ни екип е щастлив, че имахме възможност да посрещнем делегацията и че д-р Тедрос Гебрейесус лично се убеди във високото ниво на професионализъм тук”, сподели директорът на лечебното заведение доц. Иван Костов.

Наръчникът на организацията цели да се намалят инвазивните интервенции и операции без реална медицинска необходимост, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход, както и да се даде свобода на жените да преживеят раждането, водени от собствените си инстинкти. Д-р Тедрос Гебрейесус обаче отбеляза, че у нас все още има висок процент на цезаровите сечения, което се дължи не само на усложненията, но и на личния избор на жените. Около 40 % от българките избират да родят секцио, което е изключително тревожна тенденция.

„След като обясним на родилките възможните усложнения при секцио и им представим позитивите на естественото раждане, често успяваме да ги убедим, че за тях е по-добре да се откажат от операцията”, разказаха лекари от болницата пред делегация. Шефът на СЗО посети родилната зала на „Майчин дом“, където видя, че родилките разполагат със самостоятелна стая, в която могат да преживеят спокойно и пълноценно първия етап на раждането. При нискорискова бременност се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности, точно както съветва СЗО.

СЗО
Оказа се, че д-р Тедрос Гебрейесус и неговата дъщеря са родени на 3 март и нямаше как генералният директор на СЗО да си тръгне от България без подарък

Д-р Тедрос Гебрейесус разговаря и с няколко майки в послеродовата клиника, които му разказаха за впечатленията си от болницата. Той се убеди лично, че в послеродовата клиника се дава възможност на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като са заедно в една и съща стая, както организацията препоръчва.

В болницата се изпълняват и останалите съвети на СЗО, свързани с отпадането на принципа, че разкритието на родилния канал трябва да е с по 1 см на час, използването на медикаменти за стимулиране на раждането и намаляване на продължителността му, измерването на таза и препоръките за секцио, възможността за избор на средствата за обезболяване, както и за контакта кожа в кожа веднага след раждането.

СПОДЕЛИ