Д-р Илко Семерджиев се сдоби с обвинение за заплаха

Това е поредният здравен министър, който е клиент на прокуратурата, ако бъде признат за виновен, може да получи до 6 години затвор

301
Илко Семерджиев
Д-р Илко Семерджиев

Д-р Илко Семерджиев стана поредният здравен министър с обвинение от прокуратурата. Днес СГП внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу бившия служебен министър и вицепремиер по социални политики в кабинета на Огнян Герджиков.

Той е обвинен за това, че на 24 март 2017 г. е заплашил и опитал да принуди директорката на Изпълнителна агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи за свой заместник човек, посочен от Семерджиев. Това съобщиха от прокуратурата. Припомняме, доц. Стоименова отказа да изпълни заръката на министъра заради конфликт на интереси на д-р Боян Доганов и това разгневи д-р Семерджиев, който на свой ред обвини нея и я заплаши с уволнение.

Ако бъде признат за виновен, д-р Илко Семерджиев може да получи до 6 години затвор. В момента бившият служебен здравен министър е с мярка „подписка“ и все така категорично продължава да твърди, че доц. Асена Стоименова е „приватизирала“ държавен орган и „играе“ в полза на частните интереси на фармацевтичната индустрия.  Припомняме, бизнесът тогава защити доц. Стоименова и не позволи тя да бъде уволнена.

Според служебния здравен министър, именно проблемите в ИАЛ са причина за неефективната лекарствена политика и все по-големите разходи на държавата за медикаменти. Държавното обвинение обаче е на друго мнение и настоява д-р Семерджиев да получи полагащото му се наказание за заплахите срещу шефката на Агенцията по лекарствата.

СПОДЕЛИ