Проф. Плочев смята вярно, Жени Начева се е объркала

Дълговете на НЗОК към чужди фондове са 271 млн. лева, от тях просрочени са 133 млн. лева, а през тази година касата ще погаси 73 млн. лева

630
Проф. Плочев

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев смята вярно и не е излъгал за дълговете на касата към чужди фондове. Това е последното заключение на надзорниците, които цяла седмица проверяваха чии сметки са верни. Припомняме, преди 10 дни проф. Плочев изпрати писмо до депутатите, в което алармира, че НЗОК дължи 271 млн. лева на чужди клиники за лечение на български граждани и поиска актуализация на бюджета. Това ядоса здравния министър Кирил Ананиев, който без да има правно основание, му поиска оставката. По-късно в спора се намеси и финансовият министър Владислав Горанов, който пък настоя да се спре подписването на Националния рамков договор, а зам.-здравният министър и шеф на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева три пъти заяви, че дълговете са само 7,6 млн. лева. Оказа се, че тя се е объркала.

Днес надзорниците най-после изчислиха колко и на кого дължи здравната каса – общите задължения към чужди фондове са 271 млн. лева, от тях просрочени са 133 млн. лева, а тази година ще се платят 73 млн. лева. Това съобщи Жени Начева, цитирана от БТА. Тя обясни огромното разминаване в сметките и представените факти със „системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства“. По думите на Начева обаче това не било пречка за подписването на НРД за 2018 г., без да трябва параметрите в него да се променят. Очаква се това да стане в сряда, когато е последният възможен законов срок, но засега не е ясно кой ще представлява НЗОК, тъй като проф. Камен Плочев продължава да е в болнични.

„Не се налага и актуализация на бюджета на НЗОК. На управителя на касата е възложено до средата на март да изготви погасителни планове за просрочените задължения, предстои да се изготви и анализ по видове диагнози, по които български пациенти се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага хоспитализирането им в западни клиники“, добави Начева. Дали този управител, който ще прави тези анализи, ще се казва проф. Камен Плочев не ясно, тъй като той отказва да подаде оставка, а управляващите все още умуват дали и как официално да му я поискат.

 

СПОДЕЛИ