Д-р Бойко Пенков: Трябва ни солидарен модел плюс частни фондове

Поне две години ще са необходими, за да се демонополизира касата без сътресения за пациентите, смята зам.-здравният министър

288
Пенков
Д-р Бойко Пенков

Има твърде големи очакванията към демонополизацията на НЗОК, заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков по време на конференция „Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС“, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Германия е една страна, в която от самото начало така е формирано здравното осигуряване с много фондове, но при тях вървят обратните процеси. Там в момента се обединяват, за да могат да покрият нуждите на хората. Съществуващото у нас здравно застраховане ни дава възможност за надграждане и за покриване на допълнителен риск при заболяване“, обясни д-р Пенков. Той беше категоричен, че трябва да има повече пазар в здравното осигуряване, както и да се промени начинът, по който се формират отношенията между доставчиците на медицинска, дентална и лекарствена помощ и здравноосигурителни институции.

По думите на зам.-министъра оптималният вариант е да бъдат отделяни средства на национално ниво, за да се запази солидарният здравноосигурителен модел, но да се даде възможност той да бъде надграждан. Той всъщност и сега е точно такъв, но така и не заработи, както управляващите очакваха.

„А новият тип на предлагане на здравноосигурителна услуга ще доведе до нов начин на финансиране на лечебните заведения. Надяваме се, че като се променят нещата, значимо ще се подобри контролът върху изразходваните средства и няма да има измами в големи размери“, заяви още д-р Пенков. Той пресметна, че са необходими поне две години за промяна на системата, така че да се случи без сътресения за пациентите. „Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата. Надявам се в тези дебати, които имаме, да изкристализира максимално моделът, който ще предложим на хората“, добави зам.-здравният министър.

„Не е тайна, че нашето здравеопазване е обект на критики от обществото, че буди неудовлетвореност както в пациентите, така и в съсловието. Сбъркано финансиране, необосновано много болници, неефективно изразходване на и без това малкото средства, липса на разписана система на контрол на качеството, „за“ или „против“ демонополизация на здравната каса и много други са предизвикателства пред управляващите“, коментира директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

СПОДЕЛИ