Математиката в здравеопазването пак не излезе

Няма пречки за подписването на НРД, в понеделник ще знаем точно колко дължи НЗОК на чуждите фондове, но изнесените от пресцентъра данни не са верни, заяви шефката на надзора на касата Жени Начев

456
здравеопазването

И днес математиката на управляващи в здравеопазването не излезе. След 5-часово извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК така и не стана ясно точно колко дължи касата на чужди фондове и болници. Престрелката с цифри продължи, а хаосът в управлението на системата лъсна за пореден път.

„В понеделник очакваме да разберем точния размер на задълженията, но няма причина за притеснение. Разминаването в цифрите идва от различния начин, по който те са отчитани“, обясни зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Това обаче звучи меко казано смущаващо, тъй като става дума за разминаване от 125 млн. лева – според управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, към 31 януари 2018 г. България дължи над 133 млн. лева, а според самата Начева просрочените плащания са едва 7.6 млн. лева.

Притеснен от разликата беше и финансовият министър Владислав Горанов, който поиска спиране на процедурата по подписване на Националния рамков договор до изясняване на финансовото положение на касата. Това обаче не се хареса на БЛС и медиците заплашиха с протести, защото ако сметките на проф. Плочев се окажат верни, то лекарите няма да получат обещаните им повече пари през тази година.

„Не съществуват пречки за подписването на НРД за 2018 г“, увери Жени Начева. По думите й сумата от 73 млн. лв., с която разполага здравната каса до края на тази година за разплащане с чуждите фондове, ще бъде достатъчна, за да се покрият належащите разходи. Те са най-вече към германските и австрийските каси. Начева припомни, че страната ни има сключени редица споразумения, с които дълговете ни се разсрочват и именно това довело до объркването в сметките.

Начева беше категорична, че изнесените по-рано днес пред медиите данни за задълженията на НЗОК не са верни. Тя подчерта, че Надзорния съвет на касата не е упълномощавал пресцентъра да изнася такава информация.

Зам.-здравната министърка успокои, че няма опасност от дестабилизиране на системата. Начева допълни, че няма опасност да спре лечението на български граждани в чужбина и отново обвини проф. Плочев в лъжа, който съобщи, че над 660 пациенти вече са получили отказ от западни болници.

СПОДЕЛИ