За първи път у нас университет си купува болница

МУ-Варна поиска от държавата „Св. Марина“, законът позволява сделката

794
университет

За първи път у нас университет може да стане едноличен собственик на капитала на държавна болница. От МУ-Варна са поискали да купят УМБАЛ „Св. Марина“, като възможността за придобиването се дава от разпоредба в Закона за лечебните заведения. Само трябва писмено ръководството на висшето медицинско училище да изрази желанието си затова, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Той обясни, че първите разговори по сделката са се провели по време на среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина.

Досега други университети не са изразили желания да си имат собствена болница, вероятно заради тежкото финансово състояние на повечето лечебни заведения, а и заради скандалите в софийските медицински ВУЗ-ове.

„Министерството на здравеопазването отчита, че УМБАЛ „Св. Марина“ е лечебното заведение със съществено значение както за удовлетворяване на здравните потребности на пациентите от североизточния регион на страната, така и за образователния процес и за научното развитие на МУ – Варна. Важно е също, че УМБАЛ „Св. Марина“ няма никакви финансови задължения. Считаме, че при наличие на изявено желание от страна на ръководството на медицинския университет и на университетската болница следва да се предприемат действия за реализиране на тази възможност“, коментира Кирил Ананиев. Той уточни, че  при готовност и заявено желание от страна на други висши училища да се възползват от тази разпоредба в Закона за лечебните заведения, предложенията ще бъдат разгледани и ще бъдат предприети съответните действия.

СПОДЕЛИ