Уникална операция: Разделиха успешно сиамски близначки

Нашите Янко и Богдан все още чакат някой да ги спаси, но родните лекари са категорични, че разделянето им е невъзможно

495
операция

С уникална операция хирурзи в Хюстън в САЩ разделиха успешно сиамски близнаци, родени през 2016 г. свързани в областта на гръдния кош и на стомаха, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била извършена в Детската болница на щата Тексас в град Хюстън. Оперираните бебета са 13-месечните Анна и Хоуп Ричардс. Те са в добро състояние.

Операцията е била извършена преди четири седмици, на 13 януари. Засега лекарите не предоставят повече подробности за бебетата, родени на 29 декември 2016 г. в семейството на Джил и Майкъл Ричардс от Северен Тексас.

В същото време българските сиамски близнаци Янко и Богдан все още чакат някой да ги спаси. Припомняме, те се родиха в края на август 2016 г. в Сливен, когато майка им беше едва 14-годишна. Преди половин година фондът за лечение на деца отказа да финансира операция по разделянето им в клиника в Ню Йорк, след като родните лекари бяха категорични, че това е мисия невъзможна.

„Случаят на Янко и Богдан е един на 2,5 млн. раждания и чисто анатомично едното тяло не може да се отдели от другото. Причината е, че сиамските близнаци имат един общ крайник, с общ нерв, който е много лошо кръвоснабден. Освен това са с общо тазово дъно с общи органи и общи костици, два стомашно-чревни тракта и две отделителни системи, но с обща коремна кухина и общ полов орган. В тази ситуация дори да се пристъпи към операция, тя ще бъде изцяло за сметка на единия близнак, се казва в окончателното становище на националните консултанти. Освен това здравословното състояние и на двете деца не позволява хирургична интервенция и никой не може да гарантира, че при евентуална операция и двамата ще оцелеят, нито у нас, нито където и да било в чужбина“, категорични бяха специалисти от болниците „Св. Наум“, „Александровска“, НКБ и „Пирогов“, както и представители на Министерството на здравеопазването.

В момента момчетата са в болница в Бургас, но медиците не са оптимисти за оцеляването им.

СПОДЕЛИ