Откриха нови антибиотици в пръстта, борят супербактерии

Резистентните на лекарства болести са един от най-големите проблеми за световното здравеопазване

726
антибиотици

Учени от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк откриха ново семейство антибиотици в проби пръст. Естествените съединения могат да бъдат използвани срещу труднолечими инфекции, съобщиха Би Би Си.

Съединенията, наречени малацидини, лекуват няколко бактериални болести, станали резистентни към съществуващите лекарства, включително и супербактерията МРСА (метицилин-резистентен стафилококус ауреус).

Откритието дава големи надежди на лекарите, тъй като резистентните на лекарства болести са един от най-големите проблеми за световното здравеопазване. Те отнемат живота на около 700 000 души годишно. Затова спешно са необходими нови лечения.

В пръстта има милиони различни микроорганизми. Много от тях произвеждат съединения с терапевтичен потенциал, включително и новите антибиотици. Учените от университета „Рокфелер“ са използвали методи на генно секвениране, с които са анализирали повече от 1000 проби пръст, взети в САЩ. В много от тях имало малацидини. Изследователите изпробвали съединението върху плъхове с МРСА и установили, че то унищожава инфекцията в кожни рани.

Учените продължават работата си по новите антибиотици, за да подобрят ефективността им. Надеждата им е да преминат към клинични изпитания и антибиотиците да бъдат одобрени за прилагане на хора. Антибиотиците и бактериите водят въоръжена битка. Докато лекарствата избиват бактериите, възникват нови щамове, които оцеляват и затова новото откритие е от изключителна важност, особено на фона на все по-малкото средства, които влага фармацевтичната индустрия в разработването на нови групи антибиотици.

СПОДЕЛИ