Вдигат цените на 113 клинични пътеки

Ще има повече пари за профилактика и повече направления за безплатни изследвания

331
болници

Цените на 113 клинични пътеки ще бъдат повишени в тазгодишния Национален рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април. За увеличението са предвидени 150 милиона лева, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

„Всички пътеки, които се изпълняват на нивото на компетентност на общинските болници, са повишени,  предимно в педиатрията, в акушерството и гинекологията, неврологията, пулмологията“, обясни той. Д-р Грозев уточни, че са договорени и повече средства за профилактика и диспансеризация. Ще има и повече направления за изследвания и образна диагностика в извънболничната помощ.

Една от пътеките, за която НЗОК ще плаща повече на болниците е тази за палиативните грижи. Увеличението обаче е минимално – от 51 на 65 лева на ден, като пътеката е общо 20 дни. В момента клиниките отказват да работят по нея заради ниската цена, която не покрива разходите и така онкоболните в терминален стадий са оставени на грижите на близките си. Повишението едва ли ще промени коренно отношението към неизлечимо болните.

Увеличение се предвижда и при повечето от пътеките за рехабилитация и долекуване, както и на тази за тромболизи при инсулт, за която касата вече ще плаща по 300, вместо по 200 лева.

По-високи са и цените на редица пътеки за лечение на деца. „Детското и майчиното здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма и затова усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“, заяви здравният министър Кирил Ананиев при посещението си в Габровската болница днес.

Диагностиката и лечението на артериална хипертония при хлапетата се завишава от 600 на 700 лв, а на хипоксемични състояния при вродени сърдечни малформации от 600 на 750 лв. Вдигат се и пътеките за бронхопневмониите и бронхиолитите със 150 и 139 лв., а за онкохематологичните заболявания със 120 лева – от 880 на 1000 лева. За кардиохирургичните операции на децата обаче не са предвидени повече пари, въпреки протестите на родители и лекари от Националната кардиологична болница.

СПОДЕЛИ