Болни от грип деца напълниха „Пирогов“

Две от тях са в реанимация с тежки усложнения

241
Детската реанимация на "Пирогов"

Деца от цялата страна, които имат сериозни усложнения от грипа, са настанени в Детското отделение на „Пирогов“, съобщиха от спешната болница.

По думите на доц. Христо Шивачев, координатор на детския комплекс и началник на Клиниката по детска хирургия, за последните 10 дни има десет случая на малки пациенти, с много сериозни усложнения, резултат от остри респираторни заболявания. Най-малкото хоспитализирано дете е момиченце, което е само на 6 месеца, а най-голямото прието хлапе е 16-годишно момиче.

„Към момента по-голяма част от пациентите в Отделението по детска гръдна хирургия са именно поради такива усложнения. Има и две деца, които са настанени в детската реанимация“, посочи доц. Шивачев. Той уточни, че лекарите полагат сериозни грижи за тяхното адекватно лечение, но състоянието им е тежко.

Медиците съветват родителите да наблюдават състоянието на техните деца и ако има нещо, което ги притеснява, задължително да се обърнат към специалист. Грипът настъпва внезапно, болните вдигат температура, отпаднали са, имат болки в мускулите, може да се появят болки в гърлото и кашлица. Симптоматичното лечение с болкоуспокояващи не винаги е ефективно, а антибиотиците не вършат работа, обясняват докторите.

Според епидемиолозите, грипът ще ни тормози поне до края на февруари, макар че пикът вече отминава. В края на епидемията обаче настъпват и най-тежките усложнения, а жертвите се увеличават.

СПОДЕЛИ