Със сложни операции спасиха две момичета в „Пирогов“

Интервенциите, за които се е наложило да бъдат използвани скъпи импланти, се поемат от фонда за лечение на деца

250

Само за седмица две момичета са били спасени от водещи специалисти в „Пирогов“ благодарение на средства, отпуснати от Център „Фонд за лечение на деца“, съобщиха от спешния институт.

Първата интервенция е извършил проф. Николай Габровски, националният консултант по неврохирургия, шеф на неврохирургията в болницата и зам.-началник на „Пирогов“. При нея е спасено 9-годишно момиченце със злокачествено образувание, което е обхващало част от гръбначния стълб и гръдния кош. По време на тежката операция проф. Николай Габровски и д-р Михаил Захаринов са отстранили тумора от гръбначния стълб на детето. Лекарите са поставили специални титаниеви медицински изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от фонда.

Детето вече е в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои и следваща операция, която ще извърши екипът на детския хирург доц. Христо Шивачев.

Точно той е оперирал второто дете, чиито медицински изделия поема фонда. Става дума за 17-годишно момиче с тежък вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като „обущарски гърди“. Доц. Шивачев и екипът му са извършили оперативна корекция на дефекта. За целта лекарите са използвали специални медицински изделия, а постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов“. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 години.

СПОДЕЛИ