Липиден профил за Свети Валентин

Празнични промопакети заменят истинските здравни грижи

Свети Валентин

Всъщност има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и записани под датата 14 февруари, но на никой от тримата не се приписва връзка с романтичната любов. Тази връзка е легенда от Средновековието, а днес – нещо като демо-версия на 8-и март, неприятно и тотално комерсиализиран празник, при който търговците смятат клиентите си за пълни олигофрени, като решават, че е страхотно и напълно достатъчно един сапун или все едно какво „нещо“ да е оформено и опаковано във вид на сърце. И вече е крайно време Свети Валентин – който и да е от тримата – да бъде обявен за покровител на търговците на козметика, цветя, бельо, шоколадови изделия и други неща…

Та за другите неща. Бидейки търговски дружества, лечебни заведения (предимно частни) не се сдържаха и завъртяха блудкав комерс около т.нар. празник на любовта – профилактични пакети за изследвания и консултации на преференциални пакетни цени „За него“ и „За нея“. Защо третият пол е пренебрегнат не знаем, но вероятно и на това ще му дойде времето. Медицинската „валентинка“ предлага профилактични пакети на преференциални цени: включващи преглед и консултация от кардиолог, ЕКГ, ехокардиография, СУЕ, кръвна захар, ПКК, липиден профил. За него, естествено, с мисъл за простатата – уролог, ехография на отделителна система и PSA. За нея – АГ, разбира се, ехография и изследване на цитонамазка.  Липсва сякаш най-логичното – намаление по случай Свети Валентин на болестите, предавани по полов път. Но иначе здравната „офертомания“ бушува и на практика пошлото светивалентинско промотиране е само върхът на айсберга, а както знаем върхът при истинския айсберг е само 1/8 от целия.

Тук навярно е и по-лошо. И въпросът не е в пороя от промоционални оферти – чак на секцио, а в принципа. За каква преференциална цена собствено става дума, след като оферираните прегледи и изследвания по принцип се поемат от здравната каса и ще струват на пациента потребителската му такса с направление от личния лекар. Или идеята е на 14 февруари Той да Я зарадва с един липиден профил за празника? И още: не трябва ли лекар да те насочи към конкретни изследвания и консултации с друг специалист, а не да си правиш ядрено-магнитен резонанс на коляното само защото е денят на Свети Валентин, Свети Георги или Вси Светии. И този ЯМР не трябва ли отново да се прави не по собствено, а по лекарско усмотрение. Тези въпроси са от риторичните – не предполагат отговори, а размисъл.

СПОДЕЛИ