Лекари готвят блокада на пътища

Общинските болници са между живота и смъртта, но по-близо до смъртта, а 15 от тях няма да оцелеят до края на годината

220

Общинските болници стягат пореден протест, но този път лекари и сестри ще блокират важни пътни артерии. Заканата е на д-р Неделчо Тотев,  председател на Националното им сдружение. „Въпреки многобройните ни срещи и обещания след протеста, който проведохме, реален резултат досега няма, а положението е трагично“, обясни той.

Д-р Тотев не скри силните резерви на колегите си от сдружението, от постоянното лансиране в публичното пространство на понятията „преструктуриране“ и „лош мениджмънт“, които са натрапват целенасочено, без обаче в същото време да има видими усилия за промени в здравната политика. По думите му доста съмнително звучат и обещанията на здравния министър Кирил Ананиев да създаде на нов модел за финансиране на лечебните заведения и то до няколко месеца.

„Без спешни промени около 15 от общинските болници няма да успеят да дочакат 2019 г. А последиците от ликвидирането на общинското здравеопазване ще са намаляване на достъпността до медицинска помощ за пациентите, тъй като лекарите без болница ще напуснат населените места, в които работят сега, да не говорим за медицинските сестри, които напълно напускат системата“, обясни д-р Радко Велков от сдружението.

Сред другите негативни ефекти освен закриването на работни места, ще е обезлюдяването на целия регион и влошаването на и без това лошите показатели като смъртност и продължителност на живота.

„Ще проведем още разговори, искаме среща и с президента Румен Радев, както и с евродепутатите ни“, добави д-р Неделчо Тотев. Той алармира още, че новите медицински стандарти, публикувани на електронната страница на здравното министерство, по нищо не се различават от тези, които вече бяха отхвърлени от съда.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пък коментира, че общинските болници са между живота и смъртта, но все по-близо до смъртта и по-далеч от живота. „И не са там, защото са остарели, а защото са целенасочено убивани от десетилетия“, подчерта той.

„Ще подкрепим по-радикални действия на лекарите, защото сме изправени пред колапс на общинското здравеопазване, от което зависят 2 млн. души“, заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Според него, има нужда от нов модел и рестарт на системата. „Убеждават ни, че предоставяне на финансова помощ от държавата за общинските болници е невъзможна заради ЕС, но в случая става дума за правила, които не засягат публични предприятия, каквито са общинските и държавните болници. Защо да не се въведе нова категория „защитена болница“, както има „защитени училища“ и държавата да не им помогне“, добави Бранков.

СПОДЕЛИ