БАН на война с хомеопатията

65 изявени учени призоваха ректорите на медицинските ВУЗ-ове веднага да преустановят обучението по тази дисциплина, тъй като методът е лъженаучен и не лекува нито една болест

358
БАН

БАН обяви война на хомеопатията, а 65 изявени български учени – академици и член-кореспонденти на Българската академия на науките, изпратиха писмо до ректорите на висшите медицински училища у нас с призив веднага да преустановят обучението по хомеопатия.

„Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение“, се казва в писмото. Авторите му цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство от март 2015 г., на Националния институт за здравеопазването на САЩ (2015), на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (2015), на Федералната търговска комисия на САЩ (2016), на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките (2017) и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC от 2017 г. Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, че хората се излагат на риск с хомеопатията, забавяйки медицинското си лечение, че концепциите на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката и се основават на теории от 1796 г., които не се приемат от съвременната медицина.

В писмото се подчертава, че цитираните научни организации на Австралия, САЩ, Русия и ЕС препоръчват да се ограничи ползването на хомеопатия или тя да се постави под контрол и да отговаря на същите изисквания като медицинските продукти. Българските учени изразяват тревога от факта, че хомеопатията у нас се разпространява безконтролно в широки мащаби и хомеопатични продукти се предлагат във всички аптеки.

Според учените от БАН, преподаването на хомеопатия под каквато и да е форма в уважаваните български медицински университети на практика й придава авторитетност, но всъщност трябва да  се разглежда като недопустим анахронизъм в медицината. Членовете на БАН припомнят също, че според Закона за здравето са забранени всички форми на реклама на неконвенционални методи, в това число и на хомеопатията, като в същото време изучаването й в медицинските университети е не просто реклама, а пропаганда на хомеопатията.

„Допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън плацебо ефекта?“, питат още учените. Сред подписалите писмото има лекари, биолози, химици, физици, общественици. „Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като той цели укрепване на авторитета на българското висше медицинско образование и осигуряване на правото на милиони българи да получават ефективно, модерно и качествено лечение“, се казва още в отвореното писмо.

Обръщението на учените от БАН е подкрепено и от Съюза на учените, и от Националната пациентска организация.

СПОДЕЛИ