Подхващат подкупните лекари

Предлагат на здравния министър да помисли за поправки в Наказателния кодекс

204
РЗОК-Пловдив

В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия – протези, уреди и т.н. Според документа, в момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство.

„Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването“, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

Една от препоръките на експертите да бъдe организирана дискусия за актуализиране статута на лечебните заведения като търговски дружества със специален закон с оглед ефективна превенция на корупцията на ниско ниво. Ситуацията в България нарежда страната ни на второ място в Европа по размера на частните плащания за здраве – 46.1% от всички разходи и ни оставят единствено след Кипър с 53.7%. Само 0.3% от доплащането е от допълнителни фондове, останалата част е от пациента.

Предлага се също и ограничение на медицинските изделия, които могат да се предлагат свободно в дрогерии. Припомняме, БОРКОР вече представи официално свой доклад, в който се твърди, че корупцията е основен проблем на здравеопазването, а българската система е особено благоприятна среда за нея. Рискът от корупция бил е изключително висок специално при медицински изделия поради редица причини, като в световен мащаб годишно печалбата на този сектор е 315 млрд. долара, а в ЕС – 96 млрд. евро. Това, според експертите, било предпоставка за огромното влияние и лобизъм.

БОРКОР бе закрита в края на миналия месец и ще се влее в новата комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Мегаорганът, който бе създаден с новия антикорупционен закон, включва още досегашната КОНПИ, комисията за конфликт на интереси, отдели от Сметната палата и ДАНС.

СПОДЕЛИ