Над 70 000 българи страдат от епилепсия

Няма достатъчно лекари, новите медикаменти изобщо не стигат до страната ни, децата не се приемат в забавачка, алармират пациенти

183
епилепсия

Около 65 милиона души по света живеят с епилепсия, броят им в България е  над 70 000 души, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) по повод днешния Международен ден за борба с болестта.

„У нас хората с епилепсия посрещат деня със смесени чувства и много нерешени проблеми“, посочва Веска Събева, председател на АРДЕ. Затрудненията започват още с поставянето на диагнозата, защото в страната има твърде малко лекари, специалисти по епилепсията, и те са съсредоточени основно в София, Варна, Пловдив и Плевен. За хората в по-малките населени места достъпът до медицинска помощ е силно затруднен. Освен това, в провинцията скъпите изследвания обикновено се правят за сметка на пациентите. Труден е достъпът до ПЕТ-скенер и ЯМР. Генетични изследвания не се правят, а те могат да дадат важна информация за причините и прогнозите за заболяването.

„От 9 години в България няма нови молекули за лечение на епилепсия, а модерните медикаменти за резистентните форми на болестта не влизат в страната ни. Информация за новите методи за лечение рядко достига до хората с тази диагноза и като цяло борбата за съвременно лечение е оставена на самите тях“, отбелязва още Веска Събева.

Образователната и социалната система в страната ни също не са дружелюбни към хората с епилепсия. Децата с тази диагноза често остават извън детските градини и училищата, а хората в зряла възраст обикновено крият диагнозата, за да си намерят работа.

От АРДЕ настояват да се начертае пътя на хората с епилепсия в България още от първите признаци на болестта – кога, какво и къде трябва да правят, така че семействата да не се лутат в търсене на информация.

СПОДЕЛИ