Зъболекари искат държавата да плаща за децата, бременните и спешните случаи

От 1 септември всички хора между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни протези, съобщи д-р Николай Шарков

164
зъболекари

Зъболекари настояват държавата да заплаща спешните случаи, както и стоматологичното лечение на деца и бременни. Сдружението на българските зъболекари изпрати отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев със своите искания.

По данни на доброволната организация около 22 000 са спешните случаи на година, които към момента остават за сметка на пациента или на зъболекаря. От сдружението поставиха като проблем и липсата на възможности за специализация на младите стоматолози у нас, което ги принуждава да търсят работа в чужбина.

От Сдружението на българските зъболекари съобщиха още, че не са успели да убедят столична община да им предостави кабинети, в които те да извършват безплатни прегледи и да лекуват спешните състояния. „Единствено искаме помещение и фактически обявяването и менажирането на процеса да го води общината, затова сме подавали документи. Материалите, техниката и нашия труд ще ги заплащаме от джоба си, но получихме отказ“, обясни д-р Анатолий Кънев, председател на организацията.

В същото време добрата новина дойде от председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков, който увери, че от 1 септември всички български граждани на възраст между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни тотални протези. „Това е четвъртата дейност, за която настоявахме и се борихме дълго време“, подчерта той. Припомняме, това обещание даде още служебният министър д-р Илко Семерджиев, но досега така и не се намираха нужните 20 млн. лева в бюджета на касата.

 

СПОДЕЛИ