Точат касата с операции с Да Винчи

С промяна в клиничната пътека за роботизирана хирургия НЗОК сама разрешила огромните харчове за безсмислени интервенции на кисти и миоми, алармира проф. Григор Горчев

Да Винчи
Проф. Григор Горчев по време на операция с робота Да Винчи

Клиничната пътека за операции с робота Да Винчи дава възможност за източване на здравната каса, при това НЗОК сама е разрешила това, алармира един от най-добрите онкогинеколози у нас проф. Григор Горчев. „Разбрах преди два месеца, че пътеката е била разширена, позволявайки системата за роботизирана хирургия да се ползва не само за злокачествени, но и за доброкачествени образувания като миоми и кисти“, обясни за Скенер.нюз директорът на плевенската болница „Св. Марина“, която е една от трите у нас, където има Да Винчи. Другите две са столичните „Токуда“ и „Доверие“.

Така в момента фондът плаща по 8000 лева, както за операции на рак на маточната шийка или яйчниците, така и за премахване на киста или миомен възел. „Това е скандално. Роботизирана хирургия дори в Европа все още е лукс и се използва само за онкопациенти. Кисти и миоми има всяка втора жена, това е огромно разхищение на средства, при условие, че тези жени могат да се оперират ендоскопски и то много по-бързо и лесно“, подчерта проф. Горчев. Той подозира, че лобистки интереси стоят зад промяната на клиничната пътека.

„Написах писмо до здравния министър Кирил Ананиев, до БЛС, до шефа на Надзорния съвет на здравната каса и зам.-здравен министър Жени Начева, в което реагирах остро на този акт. Предложих друг алгоритъм, който да позволява операциите с Да Винчи да се правят само на жени с рак,  тежки предракови състояния или пълни дами, които са над 120 килограма“, добави проф. Горчев. Той се закани, че ако това не бъде прието, ще тръгне на открита война срещу здравната каса и лобистите. Самият той също е облагодетелстван в момента от въпросната клинична пътека. „Вчера например съм направил девет ендоскопски операции на доброкачествени образувания, за които НЗОК ще плати на „Св. Марина“ 5000 лева. Ако бях използвал робота Да Винчи, по сметката ни трябваше да постъпят 70 000 лева само за един ден. Но това е разход, който общественият фонд не може да си позволи, а аз не бих могъл да се гледам в огледалото, ако допусна да бъдат ощетени онкоболни хора, за сметка на частни интереси“, обясни един от пионерите на роботизираната хирургия у нас.

Според проф. Горчев, НЗОК би трябвало да помисли за мъжете с рак на простата например, като започне да покрива интервенциите с Да Винчи за тях, вместо да пилее пари за ненужни операции.

СПОДЕЛИ