120 000 болни от грип, 120 берат душа

Пикът на заразата премина, но вирусите ще ни разболяват поне до края на месеца, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

225
грип

В момента има над 120 000 болни от грип, като около 120 са в болница и берат душа. Най-малко 20 души са със засягане на нервната система и състоянието им е много тежко, а други 100 са с тежка дихателна недостатъчност и пневмония. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. По думите му грипът е сериозно заболяване и не бива да се подценява. И макар че пикът вече е преминал, заразата ще продължи да циркулира поне до края на месеца, уточни той.

„В момента повечето хора боледуват от грип тип B, а от него не може да се разболееш два пъти в един сезон, но може да пипнеш друга вирусна инфекция или грип от щам А. Случва се рядко, но е много неприятно“, посочи още проф. Кантарджиев. Той посъветва след преболедуване поне един месец много да се внимава. „Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко“, обясни директорът на НЦЗПБ.

„Много рядко грипът минава тежко и се стига до фатален край. Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка“, коментира проф. Кантарджиев случая от вчера, при който 4-годишно дете от Враца почина за часове, въпреки че беше прието в болница по спешност.

На този фон от Световната здравна организация алармираха, че ваксиналното покритие срещу грип във високорисковите групи в Европейския регион е спаднало в последните седем години. В момента под 40 % от хората в рисковите групи се имунизират, а в България цифрите са ужасяващи – едва 2 на сто от нашенците си поставят серум срещу грип. В същото време над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО. У нас жертвите на грипа са между 2000 и 3000 души годишно.

СПОДЕЛИ