Изписват електронните цигари с рецепта

Във Великобритания ще ги продават в болниците, тъй като рискът от рак при пушенето им е под 1 %

290
цигари

Електронните цигари да станат медицински помощни средства, да се изписват с рецепта и да се продават в болниците. Това предлага здравното министерство на Великобритания, предадоха световните агенции.

Според властите на Острова, електронните цигари са най-надеждния метод за отказване от вредния навик. По данни на общественото здравеопазване във Великобритания, всяка година поне 20 000 души могат да откажат цигарите заради това устройство, което е много по-безопасно за хората.

Всяка минута някой влиза в болница заради пушенето, а на година има 79 000 смъртни случая в Англия, казва проф. Джон Нютон от Общественото здравеопазване на страната. По думите му електронните цигари са много по-малко опасни, макар че пушачите не го знаят масово. По-малко от 20% от хората разбират, че проблемите при пушенето не са следствие на никотина. Затова в болниците ще може да се пушат на определени места електронни цигари и дори да се продават в магазините в лечебните заведения.

Идеята е част от кампанията на NHS „без тютюнев дим“ и като част от инициативата правителството ще настоява производителите на електронни цигари да лицензират продуктите си като медицински помощни средства. Подобен ход би позволил на лекарите да изписват устройствата на своите пациенти, които се опитват да спрат да пушат.

Изследователите установяват, че хиляди пушачи „неправилно“ вярват, че поглъщането е толкова вредно, колкото пушенето, а двама от всеки петима пушачи дори не са опитвали електронна цигара. „Въпреки че не са съвсем безвредни, вредата от електронните цигари е едва 5% от тази, причинена от тютюна, а рискът от рак е изчислен на по-малко от 1%“, твърдят експерти.

Други проучвания обаче не са съвсем категорични, че вредата от електронните цигари е толкова малка. Учените все още спорят по този въпрос и не разполагат с достатъчно данни за вредата или ползата от тях. Според българския национален консултант по пулмология проф. Коста Костов пък, електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето, дори напротив.

СПОДЕЛИ