Болници за продан

Първа на тезгяха е МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, фалиралата „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора вероятно ще я последва

439
болници

Спасяването на потъващите болници явно ще е дело на самите болници, след като всички опити на здравните власти да ги стабилизират досега не доведоха до никакъв резултат.

Първа на тезгяха се оказа МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Част от неизползваните сгради на лечебното заведение ще бъдат продадени, реши Общото събрание на акционерите на болницата, след като общинският съвет я включи в програмата си за приватизация. За продан е предвидена едноетажна постройка с обща площ от 562 кв. м., която в момента пустее. Била е предназначена за здравно заведение, което така и не е заработило. Същата съдба е отредена и за друга едноетажна сграда с площ от 475 кв. м., в която доскоро се е помещавала Териториалната експертна лекарска комисия. Приходите от приватизацията ще се използват за инвестиции в основния предмет на дейност на МБАЛ-Враца, решиха още акционерите.

Другите им планове обаче са да освободят административния персонал, както и лекари и сестри в пенсионна възраст. 20 души вече са получили предизвестия. В момента в МБАЛ-Враца работят 530 души, като само преди няколко години те са наброявали 670.

„Водим преговори за запазване на отделенията по физиотерапия и УНГ, които бяха предвидени за закриване в оздравителния план на МЗ. Ще опитаме да запазим и кардиологията“, обясни директорът на болницата Орлин Цветков.

250 медици от държавната университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора пък изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, омбудсмана Мая Манолова, директора на болницата и Общото събрание на акционерите. В него те настояват за спешно свикване на Общо събрание, за да бъдат взети мерки за преодоляване на тежкото състояние на болницата, което те определят като „бедствено“.

Заради забавени медицински процедури, недостатъчен персонал, липса на консумативи, лоши хигиенно-битови условия, голям брой болни отказват по-нататъшно лечение и напускат болницата по собствено желание, се твърди в писмото. Състоянието на операционните  блокове поставяло под риск живота и здравето на пациентите. В болничната аптека липсвали елементарни медикаменти, а изпълнителният директор дори издал специална заповед, с която забранявал изписването на лекарства.

Последният месец, повечето от служителите са получили само половината от възнагражденията си. Една цяла месечна заплата още от 2015 година не е била изплатена и до сега. Лекарите смятат, че болницата се управлява авторитарно. През последните три години не е провеждано заседание на Медицинския съвет, въпреки задължението това да става ежемесечно.

В отговор на писмото, болницата е била посетена от заместник министъра на здравеопазването Жени Начева, която е разговаряла с началниците на отделения и клиники. Какви мерки обаче ще предложи МЗ засега не е ясно. Болницата има задължения от над 29 милиона лева и сметките и периодично се запорират от кредиторите. Само на EVN лечебното заведение дължи над 3,2 милиона лева, а електрозахранването не е прекъснато от хуманитарни съображения.

През 2012 г., в опит да реши проблемите с дълговете на двете държавни болници в Стара Загора, министерството на здравеопазването разпореди сливането на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД и Университетската болница в града. Проблемът не само не беше решен, но се и задълбочи.

Днес болницата е във фактически фалит, макар и необявен. Дълговете ѝ надхвърлят значително собствения капитал, а текущо дружеството продължава да работи на загуба. Според местни източници, ръководството планира да продаде една от сградите в центъра на Стара Загора, за да се разплати с кредиторите си.

СПОДЕЛИ