Скандал в БЛС заради разпределението на парите за здраве

Председателят д-р Венцислав Грозев е нарушил устава на съюза като е подписал съвместното указание с НЗОК, твърдят от контролната комисия

БЛС

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев е нарушил устава на съсловната организация, слагайки подписа си под съвместно указание на БЛС и здравната каса, с което се правят промени в разпределението на средствата между лечебните заведения до април тази година. Това реши Контролната комисия на съсловната организация.

Както Скенер.нюз вече писа, на 26 януари д-р Грозев и председателят на НС на НЗОК Жени Начева подписаха въпросното указание, с което на практика промениха действащия рамков договор, без да имат право на това. Според Контролната комисия на БЛС, Управителният съвет на съюза е разглеждал въпроса на заседание още на 21 декември миналата година. То обаче не е имало кворум, защото са присъствали 7 членове при изискване за минимален брой от 8, но дори и с кворум УС на БЛС не може да приема решение за подписване на такова споразумение. В хода на заседанието е разисквано предложение да се подпише указание с НЗОК, касаещо промяна на параметри в Действащия НРД-2017. Решение не е взето, но въпреки това на 26 януари д-р Венцислав Грозев слага подписа си под документа, с който се разпределят парите на болниците за декември, януари, февруари и март. „Макар чл. 3 на НРД-2017 да предвижда подписване на съвместни указания, такива указания не могат да се отнасят за разпределение на средства“, категорични са от Контролната комисия.

Това означава, че д-р Грозев е взел еднолично решение, тъй като НРД се променя само с решение на Събора на БЛС. Освен това по този начин болниците ще бъдат ощетени с по 8 млн. лева месечно, тъй като бюджетите им до април са сметнати на базата на  стария бюджет на касата, а не спрямо този за 2018 г., който е с 407 млн. лева повече от миналогодишния.

Разпределението на парите за болниците всяка година се оказва горещия картоф, тъй като винаги се прави на тъмно и никога не става ясно по какви критерии някои лечебни заведения получават по-малко, а други повече. През 2018 г. общо за клиниките за предвидени над 1,8 млрд. лева, но и тази година, поне засега, надлимитната дейност няма да бъде платена.

От Контролната комисия на БЛС съобщиха за Скенер.нюз, че до дни ще сезират Върховната административна прокуратура, а скандалът с нарушението на устава на съсловната организация от нейния председател ще бъде разгледан на предстоящия събор, който ще се проведе на 24 и 25 февруари във ВМА.

СПОДЕЛИ