Проф. Плочев: Плащаме по три пъти за един болен

В едната болница я му поставят диагнозата, я не, в следващата умишлено не го лекуват и накрая го пращат в София, обяснява шефът на касата

329
НЗОК
Проф. Камен Плочев

Плащаме по три пъти за един остро болен пациент, оплака се управителят на здравната каса проф. Камен Плочев. Че средствата от вноските ни се харчат неефективно, става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 26 януари, но публикувана чак днес.

„Резултатът от дадените пари през 2017 г. за здраве е ужасен“, заявява проф. Плочев, но признава, че не знае как да направи системата по-ефективна. „Отива пациентът в едната болница, там я му поставят диагнозата, я не и му взимат пътеката. Отива в следващата по-голяма болница, там или умишлено не провеждат лечението като хората, за да могат да го завъртят два – три пъти по пътека или пък го препращат, ако е тежък случая в софийска болница и така един и същи болен ние го плащаме три пъти“, обяснява подробно механизма проф. Плочев. Поради тази причина, според него, от медицинска гледна точка резултатът е „изключително неблагоприятен“.

Че проблемът е сериозен потвърждава и зам.- здравният министър и шеф на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Затова МЗ готви нови изисквания към лечебните заведения и ако искат да сключат договор с касата, ще трябва да ги изпълнят. „От медицинска и от финансова гледна точка проблемът е сериозен, но мисля, че трябва да се адресира в две посоки. Едната е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.“, обяснява тя. Въпросните нови правила ще бъдат представени при разглеждането на проекта на рамков договор, който трябва да влезе в сила от април.

Въпреки признанието на проф. Камен Плочев, че парите на касата се харчат неефективно, той продължава да настоява пред надзорниците да отпуснат допълнителни 15 млн. лева за преместването на служителите на централното управление на фонда в Центъра по хигиена в столицата.

Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков обаче пита защо изобщо НЗОК трябва да бъде местена и заявява: „Да дадем 10 – 15 млн. лв. за преместване на касата в момента, в който не можем да дадем 10 – 12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание“.

В Центъра по хигиена, където се помещават още БЛС, НЦОЗА и Комисията по оценка на здравните технологии, ще се мести и здравното ведомство, като това се правело, за да може всички институции да се съберат на едно място, разяснява Жени Начева. Колко в крайна сметка ще струва местенето и кой ще плати сметката, така и не става ясно от стенограмата.

СПОДЕЛИ