Уникален диабетен център отварят в Пета градска

100 000 лева ще вложи Столична община, за да може всеки желаещ да се изследва и консултира напълно безплатно

София

Уникален диабетен център отваря врати в Пета градска болница в София. Решението за създаване на новата структура беше гласувано на днешното заседание на здравната комисия към Столичния общински съвет. „Центърът ще бъде част от съществуващото отделение „Еднокринология и болести на обмяната“, което е едно от най-добрите в страната“, обясни за Скенер.нюз д-р Борил Петров, директор на Пета МБАЛ. Сега предстои решението да бъде гласувано и на заседание на Общинския съвет, тъй като за функционирането на единствения в страната подобен център, ще са нужни 100 000 лева.

„С тези пари ще направим ремонт и ще закупим апаратура“, посочи д-р Петров. По думите му в диабетния център всеки желаещ ще може да се изследва и консултира напълно безплатно и без направление от личния лекар. „Ще обърнем особено внимание на профилактиката, обучението, както и на хората, които изобщо не подозират, че имат захарна болест“, добави шефът на Пета градска. В центъра ще има и кабинет, където болните ще могат да бъдат диспансеризирани и друг, в който специалисти ще консултират пациентите за усложненията от диабета. „Вече сме назначили още един лекар, допълнителен персонал, подали сме и искане до районната каса да разкрием нови пет легла, така че да поемаме и тежките случаи“, каза д-р Борил Петров.

Около 480 000 са българите с диабет тип 2, а други 200 000 души са засегнати, но не знаят и не се лекуват. Затова в диабетния център на Пета градска тестуването ще е безплатно, като тест-лентите ще бъдат дарени от фармацевтичната индустрия. Недиагностицираните пациенти пък ще могат без пари да си направят изследване на гликирания хемоглобин.

До 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени или отложени във времето, само с промяна в начина на живот и здравословно хранене. При половината от диабетиците пък тежките усложнения като инфаркт, инсулт, ретинопатия, ампутация на крак и т.н., могат да бъдат отложени във времето при стриктен контрол и правилна терапия.

СПОДЕЛИ