Спасиха жена с тежка и рядка инфекция на очите

Лечението струва на столичната болница „Св. Анна“ над 10 000 лева, касата плаща 420 лева

293
инфекция

В края на януари жена на 43 години от Кюстендил заболява от изключителна тежка и рядка инфекция – аеробна и анаеробна в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит. Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм.

Жената е постъпила в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ вечерта на 29 януари, след като и е било отказано лечение в други лечебни заведения, съобщиха от болницата. Настанена е веднага в реанимация на „Св. Анна“ и по спешност е стартирана тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции. На следващия ден е проведен Консилиум от д-р Стефан Николов – началник на Клиника неврохирургия и специалисти по лицево-челюстна хирургия, уши-нос-гърло, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор. Консилиумът взима решение  лечението да се проведе в клиника по Лицево-челюстна хирургия, където под обща анестезия на пациентката се правят инцизии на двете огнища и се достига до възпалението. След разрезите, подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо – това говори за много тежко възпаление, обясниха от „Св. Анна“.

Микробиологичните изследвания доказват, че жената има стафилококова и стрептококова инфекции, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето. След проведеното лечение, вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето.

По пътеката 228, по която е приета в Клиника по ЛЧХ, болницата ще получи от здравна каса едва 420 лева. До момента обаче само за антибиотици, мониторинг и консумативи в реанимацията на „Св. Анна“ са похарчени 4200 лева. След прехвърляне в Клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070 лева в лечението на жената. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че терапията все още не е завършила, общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева, които ще останат за сметка на университетската болница.

СПОДЕЛИ