Детската кардиохирургия иска помощ от държавата, иначе затваря през март

Половин милион е дългът на единственото по рода си отделение в страната, няма и медицински сестри

370
кардиохирургия

Единствената по рода си у нас клиника по детска кардиология и кардиохирургия е пред затваряне, ако държавата не се намеси и не помогне финансово. За това алармираха от Националната кардиологична болница на пресконференция по повод Световната седмица на вродените сърдечни малформации.

Близо 500 деца годишно у нас се раждат с болни сърца и повечето от тях се нуждаят от операция още като новородени. Около половин милион лева е дългът на клиниката за миналата година заради ниската цена на клиничните пътеки. „Без спешна финансова инжекция ще издържим до март“, призна д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по детска кардиохируиргия в НКБ.

Близо 1 млн. лв. са ни нужни, за да работи клиниката нормално и да се придържа към високите европейски стандарти, както допреди няколко години, пресметна директорът на Националната кардиологична болница доц. Марио Станкев. По думите му от 4 клинични пътеки за кардиохирургия достатъчно средства постъпват само по една. По другите недофинансирането е в рамките на 30-70%.

„Кардиохирургията не е най-сложният вид хиругия, но е най-драматичният. Може да направиш всичко перфектно и само след 3 минути в реанимацията пациентът да си отиде“, обясни д-р Лазаров. Една операция на кардиопатия струва близо 24 000 лв., а в най-добрия случай НЗОК превежда 14 500 лева. За да изпълнят лекарския си дълг в болницата са принудени да правят икономии, да се отказват от необходими ремонти. „Персоналът намалява драстично, тъй като специалистите са принудени да търсят по-добри доходи в чужбина“, алармира още д-р Лазаров. В болницата спешно търсят 20 медицински сестри за детската кардиология.

Да им помогне обеща председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Познавам много добре работата на клиниката, това, което мога да направя, е да получа предложения от тяхна страна какво да се подобри и да придвижа въпроса пред институциите“, посочи д-р Дариткова.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване. Годишно се хоспитализират 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100 от тях и се проследяват над 10000 пациенти.

 

СПОДЕЛИ