Проф. Гайдарски: Министър Ананиев е попадение

Всеки директор, който си позволи да краде от малкото пари в системата, веднага бих го дал на прокурор, заяви именитият хирург

317
Проф. Гайдарски

Няма по-подходящ здравен министър от Кирил Ананиев в момента, категоричен е проф. Радослав Гайдарски, който беше начело на МЗ по времето на Сергей Станишев.

„От доста време трудно бяха уцелени някои по-подходящи хора за министри на здравеопазването, с изключение на последния“, заяви проф. Гайдарски пред телевизия Европа. Той изтъкна, че Ананиев не е лекар, но от много време работи в областта на финансите, свързани със здравеопазването. „По-подходящ от него в този тежък финансов момент за здравеопазването няма. Тук има попадение. Със сигурност ще затегне кранчетата, дори по-добре от мен“, отбеляза още проф. Гайдарски.

По думите му всеки, който дойде на власт, започва реформи. „И Ананиев не се опази от тази дума и обеща нов модел на финансиране на медицинските грижи у нас. Реформата обаче представлява цялостно променяне на конструкциите на системата“, смята именитият хирург, който все още практикува.

„Вярно е, че моделът, по който функционира системата в момента, е сбъркан. Ние започнахме да правим една реформа без пари. Когато аз бях министър, имахме 1,64 млрд. лв. в касата и искахме да направим здравеопазване като в Австрия, Германия и Англия. Няма как да стане“, коментира проф. Гайдарски и даде за пример Белгия, която по онова време е разполагала с 21 милиарда евро. Друг пример е Словения с два милиона население и ресурс за здравеопазване от 5 млрд. евро, докато у нас при седем милиона души население, средствата са около два милиарда евро. „Не можеш да правиш голяма реформа с малко пари. Медицината е най-скъпото нещо“, заяви той.

Все пак бившият министър подчерта, че с малкото средства за здравеопазване се поддържа добро ниво на медицина. Решение на проблемите, според него, са повече пари, но и строга финансова дисциплина. „Всеки директор, който си позволи да краде от малкото пари в системата, веднага бих го дал на прокурор“, категоричен е проф. Радослав Гайдарски, който отговаря за здравните политики в БСП.

СПОДЕЛИ