Новартис с гореща телефонна линия за липсващи лекарства

Проблемът с незаконния паралелен износ все още остава нерешен, хиляди българи не могат да се снабдят с нужния им медикамент

319
Новартис

Фармацевтичната компания Новартис разкри информационна телефонна линия за пациенти, които не могат да открият в аптечната мрежа предписания им лекарствен продукт на компанията. Системата покрива над 3500 аптеки в цялата страна. Целта е да се информират пациентите за най-близката аптека, в която могат да открият предписаните им медикаменти.

Припомняме, проблемът с незаконния износ все още остава нерешен и това е причината хиляди българи да не могат да се снабдят с нужното им лекарство. Телефонната линия дава информация само за лекарствени продукти на фирма Новартис, подчертават от компанията.

Националният номер е 0700 180 95 с цена на разговора според тарифния план на съответния оператор.  Системата работи пилотно от месец ноември 2017 г. в Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. За двата месеца на активна работа тя доказа своята функционалност и необходимостта да бъде въведена вече и в цялата страна. Нуждата от подобно решение се налага във връзка със зачестилите случаи на липса на определени лекарствени продукти в аптеките по причини, независещи от Новартис.

Това не е първата гореща линия у нас заради реекспорта. Българският фармацевтичен съюз създаде подобна още преди три години. Сътрудничество с нея оказва фармацевтичната компания Ново Нордиск, тъй като инсулините често стават предмет на паралелен износ. Телефонната линия е с номер 070030045, като позвъняването е на цената на един градски разговор. На нея всеки може да съобщи за затруднения в намирането на инсулин на Ново Нордиск и да получи информация относно наличието му в дадено населено място.

СПОДЕЛИ