Унищожават данните от пръстовите отпечатъци

Най-големият преразход на касата е за лекарства и интензивно лечение, отчете проф. Камен Плочев

276
НЗОК
Проф. Камен Плочев

Данните от отменените вече пръстови отпечатъци за прием в болница най-вероятно ще бъдат унищожени от службите, които контролират личната информация, съобщи управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред БНР. По думите му данните в момента се съдържат в 800 000 файла. „Те не могат да се използват без моя заповед и никой не може да влезе в едно пациентско досие без да съм разрешил“, успокои той.

Най-големият преразход на здравната каса освен за лекарства, е за интензивно лечение, алармира още проф. Плочев. „Когато за реанимациите се плащаше от Министерство на здравеопазването, разходите за година бяха 8 милиона, а сега, когато НЗОК превежда парите на болниците, това ни струва 50 милиона лева, тъй като са скъпи пътеките“, обясни шефът на касата. По думите му, анализ на експерти от фонда показал, че невинаги в тези отделения се приемат хора, които са в животозастрашаващо състояние. Припомняме, на предишното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше обсъждан този въпрос и дори се стигна до екзотичната идея за лимит и при интензивното лечение. Какво би означало това – очаквайте интервю за Скенер.нюз на началника на реанимацията на столичната болница „Св. Анна“ д-р Димитър Николаков.

Относно разходите на касата за лекарства, проф. Плочев припомни, че тази година ще се поемат 13 нови молекули, които са на обща стойност 34 млн.лв., като парите за тях ще се осигурят чрез отстъпки от фирмите. „Искаме да направим един период на проучване – да видим дали наистина са ефективни, наистина ли това са нови молекули и кое ги прави толкова скъпи. Няма лимит за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите молекули през тази година. В обществото неправилно се излезе със становището, че отново внасяме бариери, като даваме тези молекули на университетски клиники. Никой няма да бъде лишен или да бъде разкарван стига клиниката или болницата, която провежда това лечение да отговаря на критериите, които касата изисква за сключване на договор за лечение на онкологични, хематологични, ревматологични и други заболявания“, обясни шефът на НЗОК.

Проф. Камен Плочев съобщи още, че се обмисля вариант за децентрализация на касата, при който фондът да заплаща напълно само за един основен пакет за животозастрашаващи състояния, а останалото да се поема от частните фондове. По този въпрос обаче тепърва предстои дебат, като дори управляващите не са на едно мнение как точно да се преструктурира осигурителния модел.

 

СПОДЕЛИ