Учени: Прави в офиса за здраве и добра фигура

Стоенето в изправено положение топи килограми и пази от инфаркт, инсулт и диабет

296
учени

Заседналият начин на живот в последно време често е нарочван за „виновник“ за епидемията от затлъстяване, както и за увеличаването на случаите на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Служителите в офиси, които желаят да отслабнат и да се погрижат за здравето си, могат да се възползват от бюрата за правостоящи, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

За целите му специалисти от клиниката „Мейо“ в Рочестър, Минесота, са анализирали 46 предишни проучвания. Изследователите са установили, че когато човек стои прав, изгаря 0,15 калории повече за минута, отколкото в седнало положение. Това означава, че човек с тегло 65 килограма, който стои изправен шест часа дневно, вместо да седи, може да отслабне с 2,5 килограма годишно при непроменен калориен прием.

Стоенето в изправено положение на работното място не само допринася за изгарянето на повече калории – увеличената мускулна активност се свързва с понижен риск от инфаркт, инсулт и диабет, отбелязва ръководителят на изследователския екип д-р Франсиско Лопес-Хименес.

Направеният от специалистите анализ е показал, че в САЩ хората прекарват в седнало положение над седем часа дневно, а в Европа – между 3,6 и 6,8 часа на ден. Предишно проучване пък е установило, че работата в изправено положение повишава продуктивността на служителите.

В Германия диетолози и експерти по гръбначни проблеми отдавна препоръчват продължителните периоди на заседяване да бъдат прекъсвани с кратко раздвижване. Според тях продължителното стоене в изправено положение не е най-добрата опция, тъй като в дългосрочен план може да доведе до мускулно-скелетни проблеми.

 

СПОДЕЛИ