4 месеца без трансплантация

Страната ни е на едно от последните места в ЕС по брой присадени органи

бял дроб

Почти 4 месеца у нас не е направена нито една трансплантация, а списъкът на нуждаещи се от нов орган набъбна до 1100 души. Статистика колко пациенти изобщо не дочакват животоспасяващата операция или не са включени в листата не се води.

През миналата година у нас е имало 19 донорски ситуации, като с органите на починалите са били спасени 49 болни. Отделно са извършени и 9 трансплантации от жив донор. Това поставя страната ни на едно от последните места в ЕС, а лидер е Испания, където средногодишно се извършват 4500 – 4800 присаждания.

Най-много българи чакат за нов бъбрек – 993-ма, сочи регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантации. Според председателя на Българското дружество по нефрология проф. Емил Паскалев обаче поне още 4000 пациенти се нуждаят от бъбречна трансплантация, но не са включени в листата на чакащите.

В момента за черен дроб чакат 49 болни, но годишно до трансплантация стигат едва между 8 и 18 души. 30 са пациентите, които спешно се нуждаят от ново сърце, през 2017 г. обаче едва петима са го получили.

Основната причина за нищожния брой трансплантации у нас е липсата на донори. По-малко от 3000 българи са изразили категоричното си несъгласие органите им да бъдат използвани, когато починат. Въпреки това, при мозъчна смърт лекарите задължително искат съгласието на близките на жертвата. Проблем има и в организацията на работата на координаторите по донорство и най-вече в недоверието на хората в системата. Тук именно е и работата на Изпълнителната агенция по трансплантации, която би трябвало да се задейства в такива дълги периоди на „суша“.

Любопитен факт е, че когато здравен министър или негов заместник са медици, тясно свързани с работата по донорството и трансплантациите, присажданията растат. Когато такъв човек липсва в управлението, нещата зациклят. Например, когато министър е юристът Десислава Атанасова, страната ни отбелязва антирекорд с едва два донора и 8 трансплантации през 2012 г. Само две години по-късно, по време на служебния мандат на проф. Николай Петров, присажданията скачат до 64, а донорските ситуации са 22. По времето на Петър Москов и в началото на миналата година, когато министър отново беше проф. Петров, а негов заместник – д-р Мирослав Ненков, който е и координатор по донорство, трансплантациите също бяха повече. Откакто начело на МЗ е финансистът Кирил Ананиев няма нито присаждане.

СПОДЕЛИ