Д-р Стойчо Кацаров: МЗ пести от лечение в чужбина

Комисията, която разглежда молбите за финансиране, трябва да се закрие, а от проверката нищо няма да излезе, смята шефът на ЦЗПЗ

286
Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров

Не всички действия на Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) са неправомерни, но членовете ѝ са подложени на натиск от самото ръководство на здравното министерство да издават по-малко разрешения и да пестят, заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) пред БНР.

„Комисията е действала адекватно и своевременно в много случаи, но този на Георги Хрисимов, който почина от белодробна фиброза, недочаквайки трансплантация във Виена, не е единственият, в който има забавяне. Знаем за поне три аналогични случая, по които са водени и съдебни дела, а някои още не са приключени през последните години“, посочи д-р Кацаров по повод скандала от преди няколко дни, когато съпругата на починалия в началото на миналата година Георги – Христина, разказа пред медиите своята трагична история.

„Един от случаите със забавяне е също за млад човек, където имаше и издаден отказ за финансиране, отменен от съда, но когато беше издадено разрешението за чужбина, той вече беше починал. Другият случай беше за една жена – неправомерно даден отказ и чак след една година – след съдебни решения беше издадено разрешение. Жената оживя благодарение на това, че е започнала на собствени разноски лечението си. Сега води дела да ѝ бъдат заплатени тези разноски“, обясни председателят на ЦЗПЗ. По думите му при третия случай по време на съдебната процедура се е установило, че има подмяна на документи в самата Комисия – един експертен документ е заменен с друг, за да може по този начин да се обоснове отказът. „Това е фалшифициране на документация. Сега се води спор за фактурите, за апостилен превод, въпреки че има споразумение с държавата, в която е извършено лечението. Има редица примери за такива некоректни действия от страна на тази комисия спрямо пациентите. Назначаване на проверка логически не е издържано, защото КЛЧ е орган на самото Министерство на здравеопазването и в нея работят служители на ведомството. Проверката на едни служители ще бъде извършена от други“, коментира още д-р Кацаров. Според него от такава проверка не могат да се очакват резултати.

Припомняме, след скандала по случая „Хрисимов“ здравният министър назначи проверка и прати Медицинската ДАНС да търси кой е забавял решения.  Доклад на инспектора на МЗ пък ще обследва трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат разгледани досиетата на всички пациенти.

Най-доброто решение е Комисията за лечение в чужбина да се закрие, смята д-р Кацаров. „Имаме аналогична комисия в НЗОК, която работи по европейски правила за координация на системите за социална сигурност. Така че КЛЧ към МЗ е дублиращ орган, останал от едно време“, уточни той.

СПОДЕЛИ